tr?ev=6021745992196&cd[value]=0.00&cd[currency]=CZK&noscript=1
volejte_ico.png
 >  Domácnosti  >  Vybavení kuchyně  >  Elektrické sporáky

Elektrické sporáky

Při volbě elektrického sporáku je vhodné se nejdříve zamyslet, co vlastně od nového pomocníka v kuchyni očekáváme. Stačí nám jenom dvě základní funkce: vaření a pečení?

Chceme klasické litinové plotny a nebo sklokeramický varný panel? Nebo indukci? Budeme chtít v troubě grilovat? Potřebujeme mít horkovzdušnou troubu? Musíme mít elektronickou regulaci pečící trouby?

Až budete znát odpovědi na tyto otázky, zaměřte se dále při svém výběru hlavně na energetickou účinnost plotýnek a na tepelné ztráty trouby - klasické a horkovzdušné.

Energetická účinnost plotýnek

Je změřeno, že plotny sklokeramických varných panelů mají vyšší účinnost ze studeného stavu (při ohřevu vody do bodu varu) než litinové. Účinnost plotýnek ze sklokeramických varných panelů je v tomto případě cca 70 %.

Litinové plotýnky dosahují maximální účinnosti cca 60 %.

Účinnost litinových plotýnek, které byly již ohřáty je téměř  srovnatelná s plotýnkami ze sklokeramických varných panelů. Tato účinnost je nad 80 %. Je to logické, neboť se odbourala část ztráty energie spojená právě s vlastním zahřátím plotny.

Indukční plotýnky mají řadu výhod ve srovnání se sklokeramickými varnými plotýnkami i s ohřevem plynem či vařiči s litinovými plotýnkami. Mezi hlavní výhody patří, velmi rychlý ohřev, lepší účinnost přenosu tepla a rovnoměrnost a kontrola ohřevu. Po jejím vypnutí, již negeneruje indukční plotýnka žádné teplo a nehrozí nebezpečí popálením.

Indukční plotýnky dosahují účinnosti cca 85 %.

Určitou nevýhodou může být nutnost použití nádobí vyrobeného z magnetických materiálů. Doporučuje se proto, použití nerezového nádobí se sendvičovým plochým dnem. To má dno tvořené vrstvami nerezové oceli, mezi které je vložena deska z feromagnetické oceli.